Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland bezoekt Dutch plant Force.
Op 20 december kregen we in Noordwijkerhout bezoek van Mariette van Leeuwen die namens de BBB in de Provincie Zuid-Holland zit.
Ze kwam kijken wat Mammoetgras kon betekenen in de regio en meer achtergrond informatie halen. Vooral interessant ivm alle opgaven die we hebben ion de provincie.
Ze heeft dit verwerkt in haar wekelijkse blog Keek op Week.
Keek op de Week van Mariette van Leeuwen
Hieronder de tekst die ze schreef over ons Mammoetgras.
Op tijd naar huis en op woensdag een interessant werkbezoek bij de Dutch Plant Force in Noordwijkerhout, op uitnodiging van Michel Oldenburg. We kennen elkaar al uit het ‘Zoetermeerse’, maar geen idee dat hij zich ook bezig hield met het verbouwen van mammoetgras.
Uiteraard denk je net als ik: Mammoetgras, wat is dat nou weer, wat kun je ermee? Het is een snelgroeiend gewas en het lijkt in eerste instantie op riet. Maar dan veel sterker. Michel vertelde dat het in een jaar tijd drie meter hoog kan worden. Na twee jaar zeven meter. Interessant is dat het gedroogd kan worden verwerkt in en tot bouwmateriaal.
Zo kun je de snippers gebruiken als vulmiddel in beton of steen. Het schijnt beter te isoleren en je hoeft geen kiezels meer aan te voeren. Ook kunnen er houtplaten van worden gemaakt. Zeer aantrekkelijk nu er juist een tekort is aan bouwmaterialen. Verder is het ideaal om land te beschermen tegen onkruid (dat zagen we vorige week vrijdag al bij JUB Holland – Hofleverancier van kleur), kan het als windscherm werken om gewassen te beschermen, neemt het veel water op en dus ideaal voor op de grond in bijvoorbeeld paardenstallen. Ook kan er papier van worden gemaakt en hebben ook oliemaatschappijen er oog voor. Zij maken er methanol (brandstof) van.
(Tekst loopt door onder de foto)
Michel legt uit wat je allemaal kunt met mammoetgras. Ik werd steeds enthousiaster!
Omdat het vijf tot zes keer meer dan andere gewassen CO2 uit de lucht aantrekt en het verbouwen ervan serieus geld oplevert, is het een interessant alternatief verdienmodel voor boeren. De vraag is zo groot dat er nu nog niet snel genoeg kan worden geleverd, maar dat gaat veranderen! Er wordt nu getest of het gewas ook groeit op de zilte grond in Zeeland. Ik ging in elk geval razend enthousiast weg en hoop dat boeren geïnteresseerd zijn.