Introductie Mammoet Gras

Mammoetgras zorgt via haar wortels en gewas resten voor de opslag van zeer veel organische stof in de bodem, wat gunstig is voor o.a. bodemvruchtbaarheid en waterberging.
Zeker voor minder productieve bodems is dit bijzonder interessant.
Mammoet gras heeft nauwelijks bemesting nodig, dit komt omdat mammoetgras indroogt waarbij de nutriënten terug zakken naar het wortelgestel.
Verder worden na bladval en compostering van blad de nutriënten weer opgenomen door het Mammoetgras.

De teelt van Mammoetgras kan bijdragen tot extra inkomsten in de vorm van koolstofcertificaten. (carbon credits)
Er wordt onderzocht hoe de koolstofopslag in de bodem en gewas koolstofcertificaten kan opleveren.
Mammoetgras behoort tot de C4 gewassen, deze zijn zeer efficiënt in de vastlegging van CO2.
Het Mammoetgras neemt per hectare meer dan 6 x de hoeveelheid CO2 op dan een bomenbos in ons klimaat.
Met een opbrengst tot wel 40 ton per hectare en een hoog cellulose gehalte (45% – 52%) is Mammoetgras een van de koplopers in ons klimaat.

Mammoetgras valt onder de vlasachtige gewassen is een jaarlijks terugkerend gewas dat bij teelt minder water nodig heeft dan andere gewassen.
De plant kan volledig verbruikt worden voor diversen doeleinden uiteenlopend van productie voor papier, spaanplaat, pallets voor verbranding maar ook bijvoorbeeld voor de productie van ethanol of om energie op te wekken door bio massa ketels.
Mammoetgras heeft de energetische waarde van steenkool.
Door dat Mammoetgras steriel is, geen zaad produceert, is het ook een uitstekende mulchlaag voor onkruid onderdrukking in de tuinbouw ter vervanging van boomschors en houtsnippers.
Mammoetgras kan ter afscherming van spuitvrije zones langs sloten geplant worden, en biedt bescherming van wind bij snijbloemen.
Ook kan het Mammoetgras uitkomst bieden bij het creëren van schaduw voor bepaalde groente soorten.

Voor de veehouderij is Mammoetgras ook een gewas met meerdere toepassingen, zo kan het meerdere keren per jaar geoogst worden en is het een goede eiwitarme toevoeging aan het rantzoen van rundvee.
Ook is het gehakselde mammoetgras zeer geschikt als boxstrooisel, mammoetgras neemt 3x zoveel vocht op als stro waardoor er minder strooisel nodig is.
De poreuze kern van Mammoetgras is uitstekend instaat om stikstof te absorberen en daarmee ammoniak (met geur) op te nemen en te neutraliseren.
Ontstoft kan het voor strooisel voor paarden gebruikt worden, maar het kan ook direct als strooisel voor pluimvee of rundvee worden benut.

Mammoetgras kan op elk bedrijf verbouwd worden waardoor er een eigen productie voor de benodigde boxstrooisel verbouwd kan worden, dit betekend minder transportkosten, minder uitstoot op de weg.
Mammoetgras heeft weinig onderhoud nodig, levert veel organische stof op in de bodem en haalt veel CO2 uit de lucht.

info@dutchplantforce.com

Wattstraat 54 2723 RD Zoetermeer

+31 6 15 89 79 76

Mammoth Grass is een steriele plant, niet invasief, maar groeit alleen uit worteldelingen. Het groeit bijna overal. Het kan worden gekweekt op marginale gronden, omdat het zijn eigen voedingsstoffen gebruikt die door de plant zijn geproduceerd.


Mammoetgras
versus olifantsgras

Beiden zijn familie van de miscanthus, maar in de afgelopen 20 jaar is mammoet gras verder veredeld tot het product nu met meer massa en steriele vezel.
Maximale hoogte:  6-8 meter  3-4 meter
Maximale hoogte na: 2 year  3 year
Vezelkleur:  wit  groenachtig
Bloei (zaadproductie):  nee  ja
Koudetolerant:  ja ja
Hittebestendig: ja ja
Droogtetolerant: ja na 1e jaar  ja na 2e jaar
Herbicidegebruik wiet:  eerste jaar  eerste 2 jaar
Energie-inhoud per droge ton:  18 Gj (schatting)  18Gj
Ton per ha:  40 (schatting)  15-18
Energie-inhoud per ha: 390-450 (schatting)  250-320
Plantenoctrooi: ja  nee
* Alle bovenstaande info is gebaseerd op Nederlandse groeiomstandigheden, we weten dat warmere klimaten de productie (veel) zullen verhogen.