Toepassingen Mammoetgras


Papier en karton

Mammoetgras is uitermate geschikt als vervangende grondstof voor producten gemaakt van papier en karton.
Een hectare Mammoetgras levert gemiddeld 40 ton aan droge stof op per jaar.
Mammoetgras bestaat voor 45% tot 52% uit cellulosevezels. Bij gebruikelijke grondstoffen zoals hout is dat gemiddeld 42%. Cellulose is de te gebruiken stof bij het maken van papier.
Voor het oogsten van 10 ton cellulose moet een hectare bos 30 jaar groeien. Bij het Mammoetgras oogst je in dezelfde periode ongeveer 500 ton cellulose.
In binnen- en buitenland wordt er door meerdere bedrijven al “groen” papier geproduceerd met Miscanthus (Olifantengras). De Miscanthus ofwel Olifantengras heeft, buiten een mindere opbrengst per hectare, over het algemeen een groene planten vezel en produceert ook geregeld zaad.
Mammoetgras heeft een witte planten vezel, hierdoor hoeft er in de papierindustrie minder intensief gebleekt te worden dan bij het productieproces van papier uit Olifantengras. Dit is een zeer milieuvervuilend proces waarbij verschillende chemicaliën worden gebruikt.
Mammoetgras is steriel, de plant produceert helemaal geen zaad.

Papier of karton afkomstig uit Mammoetgras kan worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal, drink-/voedselverpakkingen en drukwerk.
Het verpakkingsmateriaal kan ook dienen als een vervanging voor plastic. Dit is zeer geschikt voor het verpakken van bijv. groente en fruit. Aangezien Mammoetgras 300% van zijn eigen vocht opneemt kunnen schadelijke bacteriën en schimmels worden voorkomen en kan de houdbaarheid van de producten worden verlengd.

Lichtgewicht spaanplaat

Hout raakt op, door de ontbossing wordt het milieu flink aangetast dus moeten er andere grondstoffen voor bouwmaterialen ontwikkeld worden.
Mammoetgras is een van de mogelijke oplossingen voor dit steeds groter wordende probleem.
Mammoetgras is een makkelijke en arbeidsvriendelijke teelt, na aanplant kan er na het 2e jaar jaarlijks worden geoogst, en dit wel 20 tot 25 jaar.
Mammoetgras is een grondstof die goed gebruikt kan worden voor de productie van spaanplaat.

Pellets van Mammoetgras

Gezien de hoge energetisch waarde van Mammoetgras, hoger dan dat van hout, zijn er goede mogelijkheden dit gewas te gebruiken voor palletkachels, verbrandingsketels of vergassing.
Snelle groei, de lage minerale inhoud en de hoge opbrengst aan biomassa maakt het gewas een ideale biobrandstof.

info@dutchplantforce.com

Wattstraat 54 2723 RD Zoetermeer

+31 6 15 89 79 76

Mammoth Grass is een steriele plant, niet invasief. Het groeit bijna overal. Het kan worden gekweekt op marginale gronden, omdat het zijn eigen voedingsstoffen gebruikt die door de plant zijn geproduceerd.